Парламентарен бойкот за третия мандат на БСП. Три от партиите в Народното събрание изобщо не желаят да отидат на лидерската среща утре. Те са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ ще се отзоват на поканата за среща, но ГЕРБ обяви, че няма да подкрепи кабинет на БСП.

Председателят на социалистите Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с лидерите на всички сили, както и с Бойко Борисов. В социалните мрежи председателят на ГЕРБ коментира:

Снимка: Редакторски екип

„Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си“.

На масата няма да дойдат нито „Продължаваме промяната“, нито „Демократична България“, като няма да подкрепят и кабинет с мандат на БСП.

ДПС и Български възход са и единствените партии, които не са заявили категорично, че няма да подкрепят кабинет с третия мандат. Общо с БСП обаче те имат 72-ма депутати.

„Не са излезли партиите от окопите, които изкопаха, освен ДПС. Ако има диалог, нищо не е проблем“, коментира Йордан Цонев от ДПС.

„Решението е че ще участваме в разговора и в диалога ще се роди истината“, обясни председателят на „Български възходСтефан Янев.