Парите за пътища предизвикаха сблъсък между институциите. Министерството на финансите обвини Агенция пътна инфраструктура, че няма да има кой да поддържа мрежата в следващата половин година.

Последва и остър задочен спор между премиера в оставка и ресорния вицепремиер.

От финансовото министерство обвиниха пътната агенция, че едностранно е спряла новите поръчки за пътища. Правителството не е било информирано за решението и не е съгласно с него.

„Действията и бездействията на АПИ на практика изчегъртват всеки един опит за оздравяване на държавната политика в областта на пътната инфраструктура. Държавата е лишена от пътно поддържане в следващите 6 до 7 месеца“, коментира зам.-министърът на финансите Андрей Цеков.

„800 млн. в поръчки в един момент са се оказали 3,5 млрд. Пари, които не ги е имало. Пари, които искат да се разплатят за нас и ние искаме да се разплатим, но с коректния бизнес“, каза Настимир Ананиев, председател на регионалната комисия към НС.

Това стана повод премиерът Кирил Петков от „Фейсбук“ да поиска от регионалния министър Гроздан Караджов да уволни председателя на АПИ. „За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики“, каза той.

На свой ред вицепремиерът Гроздан Караджов отговори, че няма да смени ръковоството на пътната агенция. Поиска оставки в КЗК и упрекна Кирил Петков и „Продължаваме промяната“, че прехвърлят проблема.

Караджов призова в оставащите дни на Народното събрание депутатите да премахнат датата 30 септември, за да може пътните фирми да продължат работа. А от МФ по-късно контрираха, че министър Караджов неправилно прехвърля отговорността към КЗК.