Средствата, събрани за пострадалите след взрива в Хитрино от кампанията на БЧК, ще бъдат давани само след като ремонтите бъдат направени. Кметът на селото Нуридин Исмаил пое ангажимента помощите да се харчат само и единствено за пострадалите къщи.

Всичко това стана ясно след първото заседание на Обществения съвет към Българския червен кръст. Хитрино ще може да разчита на над 32 млн. лв. 20 млн. идват от европейските фондове и ще бъдат за ремонтиране на тръбопроводи, пътища и обществени сгради. 10-те млн. от бюджета ще бъдат за ремонти на къщите, социални разходи и обезщетения.

Двата милиона, събрани от БЧК, ще бъдат давани основно за електроуреди и за покриване на спешни нужди. Общественият съвет реши 160 хил. лева да отидат за топъл обяд за хората от Хитрино през зимата.

До момента са проверени 157 къщи – девет са напълно разрушени, 11 са за събаряне и почти 70 са за пълен или частичен ремонт.

Купуването на електроуреди няма да става централизирано, за да се избегнат обвинения, че се избира една или друга фирма.

Извън парите от БЧК социалният министър в оставка съобщи, че вече са подадени 70 молби за социално подпомагане.

До средата на януари ще е ясно на колко всъщност възлизат щетите в Хитрино. От строителната камара вече се ангажираха да построят над 10 къщи безплатно.

Междувременно беше осигурена и храна за домашните животни.