Заради засиления мигрантски натиск, по границата ни с Турция и Гърция ще бъдат изпратени до 700 военнослужещи, съобщи този четвъртък служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Българските военни, които ще бъдат командировани, ще бъдат от няколко формирования - две бригади от Сухопътните войски, както и от Съвместното командване на силите за специални операции.

Военните ще охраняват границите ни с Турция и с Гърция и ще подпомагат служителите на „Гранична полиция“ и на жандармерията, допълни още Панайотов.

„Става въпрос за военнослужещи - между 400 и 700 души в зависимост от необходимостта. Те ще охраняват българската граница, защото имат такива задължения, включително ще се противопоставят на нелегално проникване на мигранти на българска територия, ще подпомагат „Гранична полиция“ и  жандармерия,  включително за изграждане на заградни  съоръжения, включително за евакуация - медицинска, за наблюдение на границата“, каза военният министър.

На полигона "Црънча" министърът и посланикът на Съединените щати Херо Мустафа наблюдаваха демонстрации на способности в съвместната българо-американска подготовка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!