Панаир в Разград, разположен на метри от зоокъта в града, доведе до смъртта на едно малко лъвче, а други две се лекуват в болница в София. Според ветеринарите именно шумът и стресовите фактори от панаира са довели до случката.

Лъвчетата Масуд и Тереза в момента се намират във ветеринарна клиника в София, където за тях се грижат вече две седмици.

Едното лъвче е в по-стабилно състояние, но другото е рисково – то няма сукателен рефлекс и се налага да бъде хранено със сонда.

Снимка: Ветеринарна клиника \"Добро хрумване\"

Двете лъвчета пристигат във ветеринарната клиника след сигнал от посетител на зоокъта в Разград, че новородените животни са в риск. На метри от клетките на лъвовете е разположен панаир, като събитието съвпада с момента, в който една от лъвиците ражда три малки.

Майката изоставя малките си и те буквално са стъпкани от възрастните лъвове, като само две оцеляват.

Снимка: Ветеринарна клиника \"Добро хрумване\"

Ветеринарите са категорични, че е недопустимо животните да се гледат на място, където се провеждат мероприятия със силен шум и стресови фактори. „Те живеят в условия под всякаква критика”, категорична е Марина Иванова от организацията „Четири лапи”.

Лицензът на зоопарка в Разград е изтекъл още през 2014 г. Според общината проблем с условията на животните няма, нито панаирът е повлиял на държанието им.

Снимка: Ветеринарна клиника \"Добро хрумване\"

В момента се подготвя документацията за нова процедура по лицензиране на зоокъта в града, а МОСВ започна проверка по случая. Проверка на регионалната екоинспекция обаче показала, че липсват възможности за отглеждане на потомство. Въпреки това – държавните институции нямат правомощия да ограничат размножаването на лъвовете в Разград.

Съдбата на Масуд и Тереза е под въпрос, защото след стабилизирането им в клиниката в София, те ще се върнат на собственика в Разград.