Заради два блокирани участъка край Бургас, движението в района ще бъде напълно преустановено. От Петолъчката до Бургас автомагистрала „Тракия” е напълно затворена в двете посоки. Затворен е и Подбалканският път.

Решението беше взето около 3 ч. тази нощ на заседание на кризисния щаб, ръководено от премиера в оставка Бойко Борисов.

То беше свикано, след като стотици души бяха блокирани в край с. Миролюбово и в отсечката Ветрен – Айтос.

Причината за блокирането станаха два закъсали тира, които не спазили забраната за движение на тежкотоварни автомобили.

„Ние забраняваме, тирове аварират (…) Закъсали са около 500 коли, автобуси. Говорил съм с всички”, каза премиерът Борисов след заседанието на кризисния щаб.

Искам да призова хората за търпение. Не са чести случаи с такова време леден вятър. В събота до 14 ч. забраняваме да се движат всички, после се надявам да пуснем магистралата”, добави Борисов. 

„Надявам се без жертви да мине всичко”, каза още той.

Голяма част от хората, които не успяха да се приберат по домовете си тази нощ, вече са извозени и настанени в Айтос, съобщи областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

Той информира, че за целта е отворена детска градина, която притежава необходимия капацитет да побере пожелалите евакуация към момента.

За настаняване са ангажирани и един хотел в Карнобат и три в Бургас. Осигурена е храна и вода в местата за подслон.

Има хора, които са отказват да напуснат автомобилите си и ще останат на пътя до неговото освобождаване, съобщиха от пресслужбата на областна управа.

Със заповед на Чолаков е обявено и бедствено положение в областта, което ще продължи до нормализиране на ситуацията.

Най-тежка в момента е ситуацията в участъка между Карнобат и Айтос. Става дума за около 500 автомобила и един автобус. До село Съдиево също има аварирал камион, който затруднява снегопочистването.

Продължават действията на спасителните екипи в района на станалата на АМ „Тракия” вчера верижна катастрофа, съобщават от МВР.

Полицията призовава отново всички, които са имали намерение в днешния ден да се отправят в тази посока, да отменят планираното пътуване.

Снимка: bTV

В разчистването на пътя се включи тежка техника от Военноморската база в Бургас.

Мобилизирана е тежка техника от Ямбол, Сливен и Стара Загора, която да подпомогне извозването на бедстващите хора.