Майките на деца с увреждания протестираха 17 часа под прозорците на властта. Родителите прекараха нощта в палатки на жълтите павета, а през деня Националният съвет подкрепи закона за хората с увреждания.

Малко преди обед родителите прекратиха акцията.

Снимка: Ладислав Цветков

Мая Стоицева е сред най-активните майки в инициативата „Системата ни убива”. Изминалата нощ тя прекара в палатка на бул. „Дондуков”. Майките за пореден път напомниха на властта за проблемите си и настояха за тяхното решение.

„Ние не вярваме на листчета, дори това да е ангажимент от страна на министрите, искаме действия”, заяви Стоицева.

Снимка: Ладислав Цветков

Те символично разпънаха символично 28 палатки –  толкова, колкото са областите в България, в които по думите им хората с увреждания едва оцеляват.

„Ние нямаме друг начин, нашият живот е блокиран и по същия начин ние блокирахме Орлов мост за 2 часа, тук за 12 часа, защото животът ни е блокиран от самата власт”, каза пред bTV Вера Иванова майка на дете с увреждания. 

Цяла нощ жените бяха охранявани от полиция. Снощи след 22 ч. обаче им бяха съставени актове за нарушение на обществения ред.  

След 12-часова блокада на булевард „Дондуков”, палатковият лагер беше преместен на входа на Министерския съвет, а движението – възстановено.  „За съжаление, до днешна дата всичко е само на обещания. Затова ние не вярваме на листчета, дори това да е ангажимент от страна на министрите, искаме действия”, посочи Мая Стоицева, майка на дете с увреждания.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера родителите призоваха премиера за среща, на която да поеме лична отговорност. „Има план за действие има разписани стъпки, срокове, ангажименти, поети от властта, така че аз също ще продължа да настоявам поетите ангажименти да бъдат изпълнени. Ще ги следя”, заяви омбудсманът Мая Манолова.  

В следобедните часове, с 26 гласа „За”, три „Против” и един „Въздържал се” Националният съвет за интеграция на хората с увреждания одобри Законопроекта за хората с увреждания. Следващата седмица документът ще се разгледа от Тристранката и Министерския съвет, а оттам ще продължи към парламента.

Снимка: btvnovinite.bg

 

„Радвам се, че този Законопрокт има подкрепа и може да продължи по-нататък с обсъжданията”, каза Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.

Снимка: btvnovinite.bg

Оценката на потребностите ще се прави по нов начин, ще има квоти за бизнеса, но за определени фирми те няма да важат.

Снимка: btvnovinite.bg


Въвежда се нов вид месечна финансова подкрепа. Национални програми ще финансират бизнеса да адаптира работни места и ще направят жилищните сгради по-достъпни за хората с увреждания.

Родителите увериха, че ако ангажиментите не бъдат спазени,  „градът на майките” ще продължи да изниква под прозорците на властта.