Столичният булевард „Дондуков” до Министерския съвет остава блокиран. Палатките под прозорците на властта на протестиращи майки на деца с увреждания ще останат до сутринта, предаде репортер на bTV.

Снимка: Кристина Налбантова

Полицията вече написа предупредителни актове за нарушаване на обществения ред.

Снимка: Кристина Налбантова

Протестът протича спокойно. Родителите настояват да бъдат чути. Исканията са дадените от властта обещания да станат факт. По-рано родителите поканиха премиера, за да поеме лична отговорност за случващото се. Такава среща обаче не се състоя.

„Дондуков” продължава да е затворен от ул. „Веслец” до МС. По „Цар Освободител” движението се осъществява нормално.

Снимка: Ладислав Цветков

Въпреки постигнатите вчера договорки с властта родители от цялата страна отново се събраха пред сградата на Министерския съвет. Страните подписаха споразумение, според което до края на годината трябва да се приемат в пакет законите за хората с увреждания и за личната помощ. За 2019 г. ще бъдат заделени 150 млн. лв. повече в тази сфера.

Снимка: Ладислав Цветков

„От нищо няма да бъдат лишени хората с увреждания. Напротив, ще бъде надградено”, увери по-рано социалният министър Бисер Петков. „С този план на действие правителството даде ясен отговор за своите действия и мисля, че са в унисон с очакванията на протестиращите. Нереалистично беше на 1 октомври да бъдат приети трите законопроекта. Сега са записани срокове, които са реалистични за изпълнение”, каза още министърът.

 „Тази подписана хартийка олекотява думите на премиера, на вицепремиера и на министри, които даваха обещания през последните 4 месеца, обещания за срокове за приемане на исканите от нас закони, които изтекоха”, коментира Весела Ордаджиева, майка на дете с увреждане.

Утре Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще разгледа Закона за хората с увреждания, след това той ще бъде обсъден на тристранка и в Министерския съвет, за да стигне в срок до парламента.