Първите ваксинирани от клиничните проучвания все още имат имунитет. Колко ще продължи той обаче - все още не е ясно.

През последните 3 дни, в които функционира т.н. „зелен коридор“ за имунизация срещу COVID-19 в столичната болница „Пирогов“ са имунизирани почти 2000 души.

Снимка: btvnovinite.bg

Общо за страната, за същия период, доза-защита са получили малко над 28,8 хил. души, като най-много са имунизираните в петък.

„Зелените коридори“ ще продължат да работят. Всички желаещи ще се приемат следобед в работните дни и целодневно през почивните. Чакащи за ваксина имаше и днес.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред желаещите да се ваксинират е и Роналдо Мендес от Бразилия, който от 8 г. живее у нас. Споделя, че вече е загубил член на семейството си зарази коронавирусната инфекция, затова се възползва от възможността да си постави доза.

Снимка: btvnovinite.bg

На опашката е и 77-годишният Тодор Добрев. По думите му съпругата му има редица хронични заболявания и не иска да я подлага на риск. 

И двамата търсят информация от лекарите - кога ще имат имунитет?

Увеличено количество антитела се наблюдава около 15 дни след първата доза, обясняват медиците. Но втората доза дава пълния имунитет.

„Сигурен имунитет се получава след 10-15 дни след приложението на втората доза на иРНК-ваксината. При ваксината на „АстраЗенека“ се получава висок титър на антитела до 20-ия ден след приложението на първата доза“, обясни д-р Асен Меджидиев.

Преди ваксината - най-важно е пациентът да е в добро общо състояние – да няма прекомерна употреба на алкохол. Същото важи и 48 ч. след ваксинацията. Причината - тогава рискът от алергични реакции е доста по-голям. Няма данни алкохолът да намалява действието на самата ваксина. 

Снимка: btvnovinite.bg

И още съвети за имунизираните: 3-4 часа да не мокрят мястото на убождане и в деня на ваксинацията да не извършват тежка физическа дейност.

Снимка: btvnovinite.bg
Във връзка с информацията за нежелани реакции при хора с козметични филъри или ботокс - общото мнение на лекарите, до които се допита bTV, че ваксините не са противопоказни за тях. При притеснения – съветът е консултация с алерголог. 

Снимка: btvnovinite.bg

Като цяло се отчита, че страничните ефекти от ваксините са рядкост. В „Пирогов“ например, няма данни за странични ефекти, различни от грипоподобни симптоми и болка в областта на убождането. Подобни реакции можем да очакваме до 24 ч. Най-често те отминават до 48-ия час.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!