Евентуално премахване на зеления сертификат при поне 70% ваксинирани - за подобно решение заговори в кулоарите на парламента премиерът Кирил Петков.

"Искаме да премахнем зелените сертификати, но това да се случи, когато нивата на защита на населението са толкова високи, че виждаме, че нямаме здравен проблем в болниците и че не се запълват интензивните легла. Тогава всички вярваме, че трябва да живеем с отворена възможност бизнесите да си вършат работата, училищата да обучават, но това не трябва да бъде с цена на човешки животи. Единственият начин да го постигнем е да стигнем нива на ваксинация от поне 70%", поясни той.

Петков допълни, че в момента нивото на ваксинация е 35%.

"Нашата задача трябва да бъде над 50%, ако искаме да имаме някакво ниво на защита. Много бих се радвал да стигнем до 70%. По никакъв начин тези нива няма да са през задължителна ваксинация. Докато съм премиер, няма да има такава", категоричен бе премиерът.

По думите му, ако на ден продължат да се ваксинират по 30 000 души, може да преминем петата COVID вълна, без да е необходимо затваряне.

"Много съм доволен, че с този стимул (б.р. 75 лв. добавка за пенсионерите, които се ваксинират) и с добрата информативна кампания на МЗ успяхме да ваксинираме 92 000 души през последните три дни. Това са безпрецедентно високи нива", каза още Петков.

Премиерът се надява кампанията да бъде продължена и към джипитата.

„Хората трябва да бъдат добре информирани, че ако имат други заболявания, като диабет и онкологични заболявания, те трябва да са приоритетно ваксинирани, а не обратното. Връзката между други заболявания и ваксинация трябва да бъде ясно изчистена и личните лекари да могат да дават най-добрите съвети на своите пациенти“, добави той.

Кога ще падне мораториумът?

„Не вярвам след падането на мораториума цените да бъдат още по-високи от това, което беше предложено. Той ще падне в момента, в който направим целия анализ и сме сигурни, че сме ограничили всички течове от системата. Нашата политика е да ги премахнем, преди да прехвърляме разходите на крайните потребители“, заяви Петков.

Министър-председателят допълни, че цялостният пакет за бизнеса е в размер на 1,5 млрд. лв.

„Доколкото знам, вчера е имало доста добър напредък как да се рамкират тези помощи. Едно от нещата, които надграждаме, е, че помощите за бизнеса ще започват от една цена нагоре. Това е 185 лв. на мегаватчас, като идеята е, че има големи бизнеси, които са успели да договорят добри цени за тяхното електропотребление, а с директна субсидия те отиват почти на нула. Така че премахваме този харч на държавата, но за другия харч, който ще бъде от нивото нагоре, имаше много конструктивен диалог и мисля, че в рамките на нормалното и разумното за бюджета бизнеса ще бъде подкрепен“, заяви той.

Цената на тока

„За цената на тока имаме няколко метода. Първо, трябва да сме сигурни, че целият капацитет на България трябва да се използва. За съжаление, ремонтът на ПАВЕЦ-а, това са едни 800 мегавата, които в момента за излезли от системата. Едновременно с това трябва да прегледаме дали всички договори са направени по най-правилния начин“, обясни премиерът.

На въпрос има ли противоречие между него и министъра на отбраната Стефан Янев по въпроса за НАТО Кирил Петков заяви: „Нямаме остри противоречия. Не сме дискутирали темата в Министерски съвет. Той изрази лично мнение във "Фейсбук". Никой не ни е питал дали искаме да имаме някакви войски, нито сме го обсъждали в МС."

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!