Овладян е пожарът на старото сметище в Свищов, съобщава кореспондентът на bTV в региона. Критичният момент е бил преодолян за два часа благодарение на работата на противопожарните екипи.

Днес преди обед тлеещият от седмица обект се е възпламенил изведнъж. Опасността е била на около 5 метра от вилната зона, която е отделена от тесен асфалтов път.

Веднага е обявено бедствено положение, за да се използват човешкият и техническият ресурс на съседни общини.

Снимка: Мариана Трифонова

В овладяването на кризисната ситуация са участвали 70 души, сред които пожарникари, общински служители и доброволци.

Вероятната причина за възникването на новия пожар са високите температури и наличието на много счупени бутилки на сметището. То не се използва вече 30 години, но не е ивестно дали не са депозирани нелегално отпадъци там.

Снимка: Мариана Трифонова

Паника няма, градът не е обгазен. Чистотата на въздуха се измерва периодично. Все пак във вечерните часове местните гряфждани може да изпитат дискомфорт заради падането на температурите и атмосферното налягане, отбелязват огнеборците и съветват да се ползват противопрахови маски, напоени с вода.

Противопожарните екипи продължават работа и в момента. Ситуацията на терен е изключително опасна както за огнеборците, так и за техниката, затова се действа изключително предпазливо, обясниха от пожарната.

Запръстяването и залесяването на старото сметище е наложително. Това е изключително важен проект, преди месец е получила одобрение и предстои неговата реализация.