Традиционно Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Борисовата градина се включва в Световния ден на астрономията.

От 16 до 22 часа входът ще бъде свободен. Програмата ще бъде разнообразна - кратки лекции на достъпен език, демонстрации, изложба и възможности за наблюдения при ясно небе.

Между 16 и 17 часа ще има наблюдения за посетителите с няколко телескопа на Слънцето, а след 19:30 часа - на Сатурн и на Луната.

Снимка: БГНЕС

В двора на обсерваторията от 16 до 18 часа ще бъде представена "Космическата академия за деца" с автор Тихомир Димитров, който е дипломиран магистър от иновативната програма "Астрономия и популяризация на астрономията".

Ще има и "вкусен макет на слънчевата система", тъй като, ако смалим планетите от слънчевата система около 500 милиона пъти, то те биха били с размерите на добре познати ни плодове.

В двора на обсерваторията ще има и изложба с 30 красиви астрономически изображения, заснети с най-големите телескопи. Ще бъде показан и филмът "50 години от стъпването на Луната".

Снимка: БГНЕС

От 17 часа започват кратките лекции на астрономите, които ще са по темите "Астрономическата обсерватория на Софийския университет - история", "Странното магнитно поле на Меркурий", "Къде се раждат звездите?", "Тъмната Вселена", "Произходът на елементите" и "Звездите в края на живота си".

Денят на Астрономията стартира от САЩ през 1973 г. и се провежда ежегодно с цел обмен на любопитна информация и опит между професионалните астрономи и любителите на науката. Събитието се реализира през пролетта и есента, като се избира събота, когато е максимално близка Луната във фаза „първа четвърт”.

По този начин спътникът ни е много подходящ за изучаване през първата половина на нощта и същевременно не пречи на наблюденията върху по-далечни астрономически обекти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!