Главният архитект на Варна - Виктор Бузев, е отстранен от поста си, съобщиха от общината. До това се стигна след като преди два дни кметът Иван Портних поиска оставката му, но той не я подаде.

Оставката на главния архитект беше поискана заради опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости, съобщиха от общината. От там дават и пример - опитите на главния архитект (в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних) да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта Златни пясъци.

Сред другите мотиви за отстраняването му са "липса на цялостна визия за развитието на града, пасивностт по отношение на ключови теми като опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, липса на организация при функционирането на Експертния съвет по устройство на територията, двойни стандарти в работата на ЕСУТ, пасивност по отношение на ключови проекти като "Дупката", превръщането на къщата на Антон Новак в музей" и други.

Без да има право главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант "Хоризонт" в сърцето на Морската градина. Кметът е научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня "Гъбата", съобщават още от община Варна.