Шофьорите на газ също ще получават отстъпки от цените на горивата. Това каза за bTV председателят на Петролната и газовата асоциация в България Живодар Терзиев.

Той коментира обсъжданата помощ от 25 стотинки на литър за до 50 литра гориво.

Представители на Петролната и газовата асоциация и Министерството на финансите обсъдиха схемата по която шофьорите що получават отстъпките.

Средствата ще бъдат предоставени от държавата като целева помощ към физическите лица, каза още Терзиев.

„50 литра помощи на физически лица под формата на стотинки на литър до края на годината е рамката, която е очертана със сигурност.  Рамката е за второто тримесечие с конкретни периоди, но звучи логично да е за второто тримесечие от 1-ви юли“, обясни Живодар Терзиев.

При цени над 3 лева за бензин и дизел, част от шофьорите приветстват обсъжданата отстъпка от 25 стотинки на литър за до 50 литра гориво.

„Всичко скача непрекъснато, така че, ако човек може отнякъде да спести малко и да компенсира това покачване, на всички ще е от полза“, смята Дора Тодорова.

Други обаче имат резерви.

Според Красимир Ризов намалението трябва да важи за всички, а не за определени заредени литри. 

50 литра дизел струват 156 лв. Ако отстъпката от 25 стотинки на литър беше валидна днес, щяхме да спестим над 12 лв.

Търговците в бизнеса настояват за компенсация от държавата.

„6 стотинки ни е търговският марш за момента. Ние реално, трябва да продаваме на 20 стотинки загуба“, посочва Юлиан Вълчев, управител на бензиностанция.

Мерките срещу високите цени на горивата вероятно ще бъдат обсъдени и на лидерски съвте в коалицията, заяви икономическия министър Корнелия Нинова.

От Министерството на финансите обясниха, че следващата седмица ще бъде официално представен пакетът с антикризисни мерки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!