Два дни допълнителен отпуск за учителите, които се ваксинират. Предложението е на Министерството на образованието и то ще влезе в колективния трудов договор на учителите.

По данни на ведомството ваксинираният педагогически персонал е под 30%. Служебният министър Николай Денков се обърна с призив към учителите да се имунизират.

„Всички знаци подсказват, че е много вероятно вълната от „Делта“ варианта да дойде преди началото на следващата учебна година. Затова моят апел към всички учители и директори е да използват максимално следващите дни и седмици“, обясни Денков.

Аргументите за този допълнителен отпуск са чисто медицински, защото в редица случаи има неразположение в първите два дни след поставянето на ваксината, обясни министър Денков.

„Затова беше ключово в инициативата да се включат представители на медицинските среди и на фармацевтичните факултети, защото те дават надеждна информация за ваксинацията. Имаме предварителна информация, че 500 учители са поискали, в резултат на тази кампания, във Варна да се направи специално за тях ваксиниране, но трябва още малко време, за да се отчетат данни от кампанията“, каза образователният министър.

Той отбеляза, че изключително висок е интересът към кампанията на МОН за ваксинацията в образованието, защото се е оказало, че най-големият проблем за учителите и директорите е липсата на адекватна и актуална медицинска информация.