Десетки дървета бяха изсечени в Пловдив на един от централните булеварди в града – „Васил Априлов“, с цел да бъде отпушен трафикът, като се постигне разширение. Това породи недоволство сред хората в района.

„Всяко едно дърво и всяка една част от зелената система на Пловдив, която бъде премахната или преместена, се извършва въз основата на три задължителни неща – утвърден проект, комисия за фитосанитарна оценка и заповед. Ландшафтни архитекти и специалисти по зелената растителност минават и оценяват всяко дърво. Тук до момента са отсечени шест дървета, ще бъдат отсечени 24 чинара и една липа“, коментира пред bTV Анести Тимчев, зам.-кмет „Екология и здравеопазване“.

“В момента в Пловдив се извършва огромна инфраструктурна промяна. Това е едно от тесните места в града – част от градската инфраструктура, която поема големия поток и го разпределя на изток и на запад. С отсичането на дърветата ще имаме връзка на едната част на града с другата“, посочи още той.

„59 части от зелената система – дървета и по-големи храсти, ще бъдат отсечени или преместени. В същото време 311 дървета и храсти ще бъдат създадени. В първата половина на следващата година се очаква пробивът да бъде готов“, коментира Тимчев.