Новите учебни програми за 11-и и 12-и клас предизвикаха дебати. Учениците в тези класове ще учат само българска литература, но не хронологично, а по тематични ядра.

Например, произведението на Алеко Константинов „Бай Ганьо” ще бъде представено с главата „Бай Ганьо на гости”.

Предвижда се да се изучава в 11-и клас и „Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников. В 12-и клас са добавени и нови стихотворения, например на Атанас Далчев – "Любов" и "Молитва".

Петокласници учат по новите учебни програми.

Урокът е за "Хайдути" на Христо Ботев. Преди произведението се изучаваше в 6-и клас. Според учителката им по литература Марина Великова децата не го разбират напълно.

Уроците са организирани по теми. В един от учебниците например "Хайдути" попада в раздел "Различни разкази за човека и света" заедно с "Котаракът в чизми". Когато станат 11-и и 12-и клас учениците също ще учат по теми, а не хронологично.

„Децата наистина губят идея как тече литературният процес и изобщо как се движи цивилизацията”, обясни Марина Великова.

Едно от емблематичните произведения "Бай Ганьо" се учи за първи път в 7-и клас с главата "Бай Ганьо пътува".

Експертите подчертават, че учителите могат да преподават и текстове, които не са включени в учебниците и дават пример с главата "Бай Ганьо прави избори", която в момента не е задължителна.

„Да изучим това как не се прави, колко е смешно когато се прави по този жалък начин избори, просто, за да има оттук-нататък имунизация. Този текст затова и ще остане. Той е чудесен и препоръчвам той да остане”, каза бившият министър на образованието и науката проф. Тодор Танев.

Като плюс на програмата учителите отчитат включването на съвременни български автори. Програмата трябва да влезе в сила от учебната 2020/2021 година.