Парламентът се събира извънредно във вторник, за да промени Изборния кодекс. Машинното гласуване трябва да отпадне за местни и парламентарни избори.

Анализът на Централната избирателна комисия показва, че на евровота повече избиратели са посегнали към хартиената бюлетина и по-малко към машината. Или в числа – там, където е имало машини – под 30% са са ги използвали, а над 70% са пуснали бюлетина по традиционния начин.

„Българският избирател все още няма онова доверие в машинното гласуване”, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев.

 

Институтът за развитие на публичната среда има няколко примера, които са спрели гласоподавателите – машини, които са били обградени от кашони или такива, които са обърнати с лице към комисията, без да се опаизи тайната на вота.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Като добрите примери за използване на машините са  показват, че в София и  Габрово са гласували най-много хора с машини, а в Търговище и Монтана най-малко.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това не е от нежелание на секционните избирателни комисии да не се работи коректно с машините, а по скоро от незнание”, каза Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда.

 

Дали държавният глава Румен Радев има нагласа да наложи вето на промените в Изборния кодекс – все още не е ясно, реагира вицепрезидента Илияна Йотова.

„Нито един аргумент на тези, които искат неговата отмяна не беше убедителен за мен, нито грешките, нито финансовата страна на въпроса беше убедителен за мен като гражданин”, коментира Илияна Йотова, вицепрезидент.

Снимка: btvnovinite.bg


Ако парламентът събере кворум утре и си стигне до гласуване, разпределението на гласовете е следното – за частичното отпадане са ГЕРБ, Обединените патриоти и ВОЛЯ или 133 депутати. Твърдо на позицията против са БСП и ДПС или 104.