След свидетелството за съдимост отпада и документът за сключен граждански брак на хартия. Министерският съвет предлага промени в близо 50 закона, за да отпаднат до 12 удостоверения на хартия. 

До края на годината ще започне цялостна дигитализация на административните документи и удостоверения. Така документи като свидетелство за граждански брак на хартия ще останат в историята. 

В момента това е възможно да се случи за родените след 1984 г., тъй като в последните 17 години тази информация се съхранява и дигитално. За останалите обаче процесът предстои. 

Колко точно ще струва тази дигитализация не може да се каже, но за страница А4 цената е около 3-4 стотинки.

Не е ясно и с колко служители ще трябва да се намали администрацията, тъй като двата режима първоначално ще се движат паралелно. От кабинета обаче уверяват, че освен по-малко услугите трябва и да са по-качествени.

"За съжаление, се оказва, че в голяма част от администрациите все още има т. нар. "приемно време за граждани". Искате даден документ - единия ден трябва да отидете да го заявите, а на следващия трябва да отидете да го получите, при условие че процесът по издаването му отнема 5 минути. Защо гражданинът трябва да ходи два пъти", попита вицепремиерът Томислав Дончев.

На днешното си заседание кабинетът предлага президентът да удължи с указ мандата на шефа на агенцията за подслушванията, а вътрешният министър Валентин Радев успокои, че въпреки проблемите с обществената поръчка за поддръжка на тел. 112 системата и в момента се поддържа.

По думите му от 600 хиляди повиквания през последния месец и половина едва 130 били грешни.