Отново удължаване на бюджета, но не за няколко месеца, а до приемането на нов. Такова предложение ще внесе служебният кабинет тази седмица, съобщиха от финансовото министерство.

На 10 юни изтича срокът на действие на сегашния удължителен закон, а до момента депутатите в ресорната комисия в парламента не са започнали работа по финансовата рамка за годината.

Така на практика служебният кабинет предлага „удължаване на удължението“.

С действията си правителството цели да се осигурят плащанията след 10 юни - включително на пенсиите и тяхната индексация от 1 юли, посочват още от финансовото министерство.

На практика служебния кабинет предлага "удължаване на удължението" до приемането на нов бюджет. А след това се очаква редовно правителство да внесе свой проект, който да одобрят депутатите.

На този фон обаче остават притесненията на възрастните хора относно чаканото увеличение на пенсиите.

От финансовото министерство успокоиха:

"Планирано е през настоящата седмица Министерският съвет да одобри и проект на закон за изменение и допълнение на т.нар. удължителен закон, който да бъде внесен в Народното събрание. Целта на всички тези действия са да бъдат осигурени плащанията след 10 юни 2023 г., включително на пенсиите и тяхната индексация от 1 юли."

Според синдикатите след няколко месеца идва време да се работи по бюджета за догодина, а парламента не е одобрил още финансовата рамка за тази. Протести с искания за по-високи доходи вече имаше в националното радио и НОИ.

Учителите също очакват увеличение на заплатите. А с удължителиня закона едва ли ще се гарантира ръст на доходите, посочват от КНСБ: 

"Ако не се приеме в бюджет 2023 допълнителни средства за ръст на тези доходите накрая това ще се консолидира в един голям национален протест пред народното събрание", каза Любослав Костов, КНСБ.

Предстои да видим дали в рамките на тази седмица ресорната комисия в парламента ще предприеме действия по второто удължаване.