Отново опасно мръсен въздух у нас, не само в столицата, ами и в други големи градове. В общо 10 града у нас през изминалото денонощие са отчетени превишение на нормите на фини прахови частици, отчетоха от Изпълнителната агенция по околна среда.

Най-замърсен по данни на Изпълнителната агенция по околна среда беше въздухът в столицата.

В София, където бе регистрирано и най-голямото замърсяване, отклонения бяха засечени през деня в станциите в Павлово, „Хиподрума“, „Надежда“ и „Дружба“.

Единствено на Копитото въздухът остана чист. Това обаче е обяснимо с липсата на автомобилен трафик и твърдо гориво в планината.

В момента тече проверка на общината във Виетнамските общежития за това изгарят ли се опасни отпадъци в печките.

В столичния район „Надежда“, където станциите отчитат значително замърсяване на въздуха, Румяна Косова все пак е решила да разходи едномесечното си бебе, но със страх.

И ако в парка въздухът не е така мръсен, навътре в квартала се вижда какво дишат хората, оплаква се майката:

„За малки дечица там вече е съвсем невъзможно да се мине, аз лично се задушавам и мисля, че няма да е толкова трудно да се направят едни проверки и да се предприемат санкции“, смята Румяна.

В района общината днес проверяваше сервизи за нерегламентирано изгаряне на масла и гуми. До обед нарушители не бяха открити, но от началото на месеца на строителни обекти и производства има уловени и санкционирани:

„Гореше ПДЧ плоскости, които остават от производството. За тези нарушения е от 700 до 20 000“, обясни Татяна Асенова.

Въпреки замърсяването, и днес "зелен билет" общината не пусна с обяснението, че замърсяването не е достатъчно значително. Работи се обаче за промени:

„Следва да направи анализ за ефекта на тези мерки, включително анализ за финансовата обосновка колко ще струва на данъкоплатците по-честото прилагане на "зелен билет" например, така че… Столична община ще може да вземе решение дали да бъде променен допълнен този механизъм“, обясни Теодора Полимерова.

За изминалото денонощие, освен в столицата, замърсяване е отчетено и в други градове: Смолян, Перник, Плевен, Шумен, Горна Оряховица, където са отбелязани най-високи концентрации на фини прахови частици. 

В София от сряда общината и КАТ започват проверки за емисиите изгорели газове от автомобилите.