До напрежение в пленарната зала се стигна, след като парламентът не прие промените в Закона за личната помощ, предложени от "Има такъв народ" (ИТН), да се включат като първа точка за четвъртък в програмата на Народното събрание. Отказът предизвика размяна на реплики между ИТН и "БСП за България".

Председателят на Народното събрание Мирослав Иванов даде почивка за успокояване на страстите, а след възобновяване на заседанието наложи наказание "порицание" на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов за негово изказване, което не само съдържа обиди към колеги, но е довело и до безредици в залата. От БСП поискаха по-тежко наказание - отстраняване от заседанието, пише БТА.

Преди това председателят на ПГ на ИТН коментира, че от БСП са искали да има такъв Закон за личната помощ, а сега, когато го предлагат, "работейки болонки на "Продължаваме промяната" (ПП), джафкат в обратна посока".

Иван Ченчев от БСП възрази срещу отправените от Йорданов персонални квалификации и поиска председателят на парламента да овладее залата. Той попита, след като Тошко Йорданов като председател на ПГ на ИТН е проводникът на решенията на техния лидер, какъв е - дясна ръка, лява ръка или кой точно орган на техния лидер. 

Тошко Йорданов отговори, че на Ченчев може да не му харесва неговия език, но говори истината.

"Може да е малко по-директно, но говоря истината, защото лицемерието в този парламент е издигнато на уникално ниво", каза Йорданов и даде за пример БСП за Закона за личната помощ, при който "едно се говори, друго се върши".

Йорданов отбеляза, че лидерите на ПП "се скъсват да звънят на хората от нашата парламентарна група, да се обаждат на роднините им, да им предлагат постове".

"Свиленски кой точно орган от тялото на Корнелия Нинова е?", попита в отговор той.