След дългата вечер денят в парламента започна напрегнато – стигна се до физическа саморазправа. Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ беше бутнат от Хамид Хамид от ДПС. Конкретната причина не стана ясна, но напрежението дойде след декларация на Костадин Костадинов от „Възраждане“, в която той заподозря, че протестът снощи не е бил спонтанен.

„Спонтанно нарязани тръби, спонтанно донесени камъни, спонтанно донесени сопи. Нека не допуснем тази фашистка измет да ни съсипе“, заяви председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Последва остра реакция от управляващите.

„Това е човекът, който кара хора с автобуси с платен транспорт“, заяви Явор Божанков от БСП.

Размяна на реплики между ДПС и „Продължаваме промяната" покачи градуса на напрежението.

"Това, което чух, е Костурков има един костур. Взе да обижда колегата, който е с патериците, Халил Летифов. Нарече го боклук“, заяви Хамид Хамид от ДПС.

„На записа ще се види, че Хамид Хамид бутна Ананиев и той падна в столовете“, обясни Росен Костурков от „Продължаваме промяната“.

„Настимир Ананиев отзад ме задърпа за сакото и взе да ми крещи. Това е, просто го бутнах, за да не ме дърпа и да не ми крещи. Той театрално падна върху колегите си“, отговори Хамид Хамид.

„Хамид дойде, казах му да си приберат хората, ние ще си приберем нашите. Той се обърна към мен и с две ръце ме изблъска“, заяви Настимир Ананиев.

„Имаше провокации от страна на управляващото мнозинство, което се разпада, нечия нежна душа беше засегната“, заяви Халил Летифов от ДПС.

След кратка почивка за успокояване на страстите „Продължаваме промяната“ поискаха санкции.

„Нека бъдат разгледани внимателно записите и да се реши дали и как трябва да бъде наложено наказание“, заяви Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“.

„Към момента директното налагане на наказание може би не най-добрият подход, защото може да провокира ответна реакция“ и да се стигне до нови такива проблемни ситуации", заяви временно изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов. Той добави, че при още един такъв сблъсък вече ще има наказани.

Управляващите определиха като недопустими и думите на лидера на „Възраждане“.

„Фашистка сган е недопустим израз в рамките на Народното събрание“, заяви Елисавета Белобрадова от „Демократична България“.

„Не съм нарекъл българския народ фашисти, нарекъл съм само 13 души така“, заяви Ицо Хазарта от „Продължаваме промяната“.

При протестите снощи полицията си е свършила работата, категоричен беше вътрешният министър Бойко Рашков. Задържани протестиращи няма.