Училищата у нас се готвят да посрещнат в класните стаи учениците от 7., 8. и 12. клас. След два месеца на онлайн обучение първи в училище от утре за две седмици се връщат именно те.

По данни на просветното министерство общо 170 000 ученици, заедно с 30 000 учители.

Снимка: bTV

След тях – 5. ,10. и 11. клас, а след още 14 дни:  6.,  9. и отново 12. Останалите продължават с уроците от вкъщи.

Докато при по-малките ученици маските са препоръчителни, то за големите са задължителни в стаите. Както и досега лични предпазни средства трябва да се носят и в общите части на училищата.

Училищата създават организация, при която възпитаниците не се засичат по коридорите, а помещенията се дезинфекцираха.

Въпреки тези мерки някои родители се обявиха против връщането на учениците.

Снимка: bTV

През целия ден стаите и коридорите  в столичните училища се дезинфекцираха. За повече безопасност часовете утре ще започват по различно време.  

„Имаме 4 времеви графика, което означава, че има 4 отделни самостоятелни звена. Целта е да няма взаимодействие и да осигурим безопасност за тях“, каза Таня Иванчева, директор на 55 училище.

Снимка: bTV

На влизане се мери температурата, а цветна маркировка показва кои класове в кои коридори да се движат.

„Ключовата дума е гъвкавост. Използваме контролни за проверка в по-реалната среда. Онлайн ще използваме повече средства - материали в интернет, за да разширим спектъра на нашите методики“, обясни Камен Бонев, учител по математика.

Снимка: bTV

„Когато нашият преподавател застава срещу нас и ни обяснява, е съвсем различно. А при онлайн обучението, каквито и усилия да се положат и от двете страни - резултатът не е същият“, смята Мирела Хаджиева, ученичка в 8. клас.

Други обаче не смятат така. Заради мутиралия вирус в отворено писмо Родителски и учителски организации се обявяват против връщането в клас.

„Присъственото обучение в този момент е изключително опасно! Потенциално опасно за трета вълна“, коментира Ива Недялкова, родител на ученик.

Не може да се даде отговор кога всички ученици ще се върнат заедно в клас, каза в "Тази сутрин" зам.-просветният министър Таня Михайлова.

Не се обсъжда вариантът да отпадат изпити и матури.

Снимка: bTV

„Изпитът е рутинна дейност, не знам някой да е завършил без изпити – по тази логика трябва да отпаднат контролните работи. Тези изпити са много важни в тази ситуация“, обясни Михайлова.

Не се предвижда и промяна на началото на учебната година – остава 15-ти септември.

От синдикат образование към КТ „Подкрепа“ са провели собствено проучване, според което над 80% от анкетираните не искат учебната година да се удължи.

Настояват външното оценяване след 4. клас да отпадне.