Отново екопротести в страната. Продължава гражданското недоволство срещу готвените промени в Закона за биоразнообразието. Протести под надслов "Долу ръцете от морето, планините и реките" се провеждат в няколко града в страната.

Протестното шествие в София тръгна от Съдебната палата и се насочи към Орлов мост, където движението беше спряно. Недоволството е седмица след експертната дискусия в Парламента, която имаше за цел да отстрани недоразуменията около готвените поправки в закона, които засягат териториите от "Натура 2000".

Консенсус обаче така и не беше постигнат. Според екоактивистите доброто управление на местата "Натура 2000" могат да бъдат постигнати и без законови промени.

Снимка: Ладислав Цветков

Според протестиращите направените предложения могат да доведат до масово застрояване.

„Ако се приеме това предложение, това означава, че например за защитена зона "Централен Балкан", която попада на територията на 5 регионални инспекции по околна среда и водите, това означава, че за тази зона ще попада в 5 териториални плана за управление. Нали разбирате колко ефективно е това, колко е смислено.

Вторият много ключов момент е изхвърлянето на учените. Какво е предложението сега – някакъв комитет, в който участват, хора, които нямат отношение и познания за биоразнообразието, да се произнасят по стратегически документи за видове и местообитания. Изхвърлят се учените, които не са на пряко подчинение на министерството“, обясни Катерина Раковска - коалиция "За да остане природа в България".

Снимка: Ладислав Цветков

Потърсихме за коментар Министерството на околната среда и водите, оттам обаче отказаха. Протестиращите припомнят, че предложенията вече са приети на първо четене и че се очаква много скоро да бъдат гледани и на второ четене без да се отчетат становищата на гражданските организации.

Протестно шествие има и в Бургас. Повече от час продължават протестните действие. Активистите тръгнаха от общината и стигнаха до площад "Тройката".

Символично те разпънаха палатка, за да покажат, че могат да почиват без бетон и без стаи. Има плакати и укрепителна стена, с която показват, че са срещу застрояването на местността Алепу и Природен парк Странджа.

Това е втори национален протест в Бургас, досега имаше и три регионални. Хората скандираха „Не на бетона“. Те се уговарят за следващи протестни действия.

Няколко десетки души излязоха на протест в Пловдив в защита на българската природа. Сред тях беше и пловдивският художник Емил Миразчиев.

Протестиращите поискаха незабавно държавата да приложи европейското законодателство.

Протест се продведе и в Дупница. 

Снимка: Ирина Жерева

Дъждът не спря и варненци.

Символична подкрепа протестиращите получиха от от туристите на плаж Корал, а от Министерството на околната среда и водите отказаха да ги коментират.