Недостиг на инсулин за диабетиците у нас – отново. В областите Варна, Габрово, София-град, Видин и Разград дефицитът е най-отчетлив. Това казаха за bTV от здравното министерство.

По данни на пациентски организации дефицитът е от близо година. За проблема със забавяне на доставките или липса на инсулин потвърдиха и от Министерството на здравеопазването.

И тук идват различните интерпретации на проблема – според собствениците на аптеките дистрибуторите умишлено задържат количества, за да бъдат изнесени, когато забраната за износ падне след три дни. А според дистрибуторите не паралелният износ е причината за проблема, а по-скоро лошата организация от страна на здравните власти.

Снимка: bTV

От 45 години всеки ден животът на Петър Велчев зависи от инсулина. Но от шест месеца казва, че го намира все по-трудно. „Аз от миналата седмица ходя по аптеките и си го търся. Повече от пет са, не съм ги броил, но към пет аптеки съм обиколил. Просто казват, че го няма в склада“, твърди мъжът.

Тревожи се, че когато забраната за износ на инсулин отпадне, ситуацията ще се влоши. „Ние ще трябва да тръгнем на медицински туризъм, за да се снабдяваме с инсулин“, категоричен е Петър Велчев.

Снимка: bTV

Асоциацията на собствениците на аптеки и дистрибуторите са на различни позиции за причините за дефицита. „Според контролните органи има добра наличности в складовете в момента. Над 60 000 опаковки мисля, че има в складовете в момента, но ги няма в аптеките и това е доста показателно“, обяснява Николай Костов.

Над 90% от тези опаковки се намират в складовете на производителя, а не в складовете на търговците на едро, поради което не могат да стигнат до аптеките, казват дистрибуторите, като цитират данни на Агенцията по лекарствата.

Снимка: bTV

„Непрекъснато се проверяват складовете, постоянно текат проверки във всички наши членове. И няма такова понятие „задържане на стока“ и „задържане на лекарствени продукти“, твърди Боряна Маринкова, директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.

„Непрекъснато си прехвърлят топката – това е един омагьосан кръг, в който се въртим. Всеки казва, че той е в правилната позиция, а къде е всъщност инсулинът“, пита риторично Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата с диабет.

Снимка: bTV

От здравното министерство ни предоставиха резултати от анализ в над 350 аптеки. Според него има забавяне или отказ за доставка на три търговски марки инсулин в 2/3 от всички области в страната. При други пет марки недостигът е в една трета от областите.

У нас от медикамента зависят 80 000 деца и възрастни.