Отнетото от германските социални служби българско бебе остава в приемно семейство в Германия поне още седмица. Това обясни за bTV адвокатът на родителите.

Когато на Коледа семейство Славови си правят щастлива коледна фотосесия, не предполагат, че Новата година ще им донесе тежко изпитание – да се борят за правата над собственото си дете.

Снимка: bTV

В края на декември семейството претърпява катастрофа в Унгария. Налага се операция на бебето заради кръвоизлив в главата. Но лекарите установяват и по-стар хематом и сезират социалните служби заради съмнения за родителска небрежност. 

Снимка: bTV

“Oбясниха ми как точно ние сме разтръсквали главата на детето, за да се получи този кръвоизлив. Не допускат друг вариант”, обясни Мирела Славова, майка на 7-месечната Катерина.

На 9 януари детето е настанено в приемно семейство. Родителите ще могат да я видят утре - 5 дни, след като им я отнемат.

Снимка: bTV

„Ще мога да видя и приемното семейство, къде е настанена. Трябва да видя детето как е. Ще искам да огледам, да я проверя. Страх ме е. Страх ме е къде е тя, при какви хора е. Много се притеснявам. Пращам й цялата ми енергия, знам, че тя ме усеща“, споделя майката.

В официално писмо до bTV германските власти обясняват, че съдът ще прецени колко време детето ще остане в приемно семейство.

Снимка: bTV

„Според информацията от болницата има ясни сигнали, че съществува родителска небрежност. Безопасността на детето е най-важна и наша задача е да го защитим“, пише в позицията.

Снимка: bTV

Родителите ще търсят правата си в съда. Адвокатът по семейно право Рюдигер Шулц-Ганзен поема случая.

Според него на този етап не са нарушени правата на родителите.

Снимка: bTV

„Държавата е длъжна да направи това, когато има и най-малко съмнение за безопасността на детето. И повтарям – съмнение, а не твърдение. Вече тече проверка и в болницата. На 21 януари ще има първа информация“, каза Рюдигер Шулц-Ганзен, адвокат по семейно право.

Това означава, че дотогава детето ще е в приемното семейство.

Българското посолство в Берлин също съдейства за разрешаване на случая.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!