Отменя се задължителното за носене на маски на открити и закрити обществени места. Това се случи часове, след като здравният министър Крили Ананиев издаде заповедта. 

Държавата ще раздаде един милион предпазни маски на социално слабите семейства.

Смяната на позицията си Ананиев обясни с липса на пълно обществено съгласие. И обясни защо все пак маските са важни.

„В нашето общество се води дебат кой трябва да носи тази маска, едни казват, че е безсмислена, други казват, че от болни трябва да се пренасят, а здравите не трябвало. Обаче това би било вярно, ако ние знаехме кои са болни. Между нас се движат хиляди хора, носители на коронавируса, и не са тествани, но са преносители, затова е хубаво да носят“, каза здравният министър.

Снимка: Ладислав Цветков

Заповедта на Ананниев и предвидената глоба от 5000 лева наистина доведе до обществено недоволство. Само за часове стотици подадоха жалби във Върховния административен съд (ВАС). 

И докато чакаме маските отново да станат задължителни, правим проверка има ли ги в аптеките. Тя установи, че в аптеките в столицата маски има – не медицински, а текстилни за многократна употреба. Така е в още няколко по-големи града.

И във Велико Търново бележките „маски няма“ бяха заменени с „маски има“. Предлагат предимно текстилни.
В Горна Оряховица чинно спазиха заповедта на здравния министър. От общината светкавично спретнаха организация . В първия час от работния ден маски от общинския център са получили малко над 40 души. Срещу лична карта и подпис.

Снабдяването с маски в малките общини обаче е проблем. В община Борован например  аптеки няма, а единствената дрогерия временно не работи – до 6 април. А мнозина, които вече са се снабдили с текстилни маски не вярват, че са надеждни.

Все още аптечната мрежа не е добре заредена, но остри дефицити няма, казва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. Той съветва да се ползват маски, защото все пак са вид бариера.

Няма остър дефицит и на дезинфектанти и ръкавици в аптеките. Специалистите съветват да почистване вещите и повърхностите. С дезинфектант който съдържа поне 80% етанол.