Българските учени са открили биомаркери, показващи полето на канцеризация при тумор на ларинкса, от което става ясно дали ще има разсейки.

Резултатите са публикувани в Scientific Reports - издание от портфолиото на Nature, едно от най-престижните научни списания в света. Това съобщиха от УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" и добавиха, че това откритие дава надежди при лечението на заболяването.

Невидимо поле показва дали ракът на ларинкса ще се завърне

Полето на канцеризация е онази невидима част от лигавицата, в която се ражда ракът, отбелязват учените. При операция целта на хирурзите е да изрежат "до здраво" тумора на пациента и по този начин да му дадат шанс за максимална преживяемост. Понякога обаче, въпреки усилията на лекарите, ракът се завръща след няколко години и тогава може да е фатален. Причината е невидимо поле, обикновено с големина 4-7 см, с променени дъщерни клетки, което се нарича "поле на канцеризация".

"Това иначе е нормална лигавица. Ако я подложим на хистологичен анализ, той ще покаже, че всичко е нормално. В клетките в нея обаче вече са започнали да се натрупват фатални мутации. Понякога е достатъчно да бъде добавена само още една, за да превърне тази тъкан в огнище на рака. Тези мутации са на микрониво и остават невидими за изследванията, с които разполагаме в момента. Това, което открихме, са микро РНК молекули, които ни позволяват да ограничим това поле на канцеризация", обяснява доц. д-р Тодор Попов, който в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" работи с пациенти със злокачествени заболявания в областта на главата и шията (карциноми на ларинкса, фаринкса, устната кухина).

Два екипа в света в момента работят по тази нова за медицинската наука материя. Освен нашите специалисти и италиански учени се занимават с проблематиката, но те са се съсредоточили върху рака на фаринкса, предаде БТА.

Българските експерти са направили още едно важно откритие. Те са успели да изолират микро РНК, които са прогностичен белег за преживяемостта при напреднал карцином на ларинкса. При едни и същи характеристики на тумора, еднакъв стадий, абсолютно идентично лечение, тези молекули буквално разделят пациентите на две групи. При болните, които имат високи нива на тези молекули, преживяемостта спада на 40 процента, докато тези, с ниски нива, оцеляват около 80%. Това дава възможност за първата група да се търсят специфични, таргетни терапии, които да променят негативната тенденция.

Дотук проектът е на хартия. Макар и изключително впечатляващи, данните са все още теоретични, отбелязват българските специалисти. Следващата голяма цел на учените е да вкарат научното си откритие в практиката, като успеят да визуализират полето на канцеризация по време на операцията. "Това би ни дало възможност да променим парадигмата и да търсим нови резекционни линии за тумора (границите, в които трябва да бъде изрязан)", посочва доц. д-р Тодор Попов.

Карциномът на ларинкса е едно от най-често срещаните злокачествени заболявания на горните дихателни пътища. Засяга около 2% от населението. Боледуват преимуществено мъжете (10 пъти по-често от жените), а най-засегнатата възрастова група е 60-65 г. Основните фактори за развитие на заболяването са тютюнопушенето и употребата на алкохол (над 80% от пациентите са хора, които са пушили поне 10-20 години), показват наблюденията на лекарите.