В три от общо 13 кладенеца за питейна вода на територията на община Първомай е открито наличие на естествен уран, потвърди за bTV кметът на общината Ангел Папазов.

Уранът във водата е открит преди седмица при рутинен анализ от специалисти на ВиК. Кладенците, от които се добива вода, са от 30 години и това е първото отклонение от нормите, казват от кметството.

Преди това жителите на града са пиели вода от кладенци в близост до река Марица, но заради наличието на манган те са изведени от експлоатация.

Два от затворените кладенци захранват с вода Първомай, кварталите "Дебър" и "Любеново", както и селата Градина и Крушево.

Третият, където е открит уран, захранва село Караджалово.

Снимка: bTV

Водата се добива от дълбочина 50-60 метра. От кметството и ВиК твърдят, че са взели мерки кладенците да не заразят и останалата питейна вода.

Пробите от затворените водоизточници са взети през февруари, но едва тези дни станало ясно, че уранът превишава нормите. От здравната инспекция успокоиха хората, че няма опасност, въпреки че са пили от водата. Тя е спряна, а жителите са предупредени да не я ползват за питейни нужди.

Хората в Първомай и околните села обаче са притеснени. Повечето от тях се запасяват с вода за пиене от местен извор. Останалите 11 кладенеца работят нормално и режим няма.

Няма и опасност за населението, увери Папазов. Кладенците са спрени от работа още на 12 април. Водата може да се ползва за земеделие, ако има опасност, ще уведомим хората, добави още той.

Предстои повторно вземане на проби от крайните потребители.

Затворените кладенци край Първомай
Снимка: Райна Зайкова

Прокуратурата в Първомай започна проверка за наличието на опасни вещества в питейната вода на града и селата.

Проверява се дали няма умишлено замърсяване на почвата и подземните води, което да доведе до опасност за хората.

Вижте повече във видеото:

Миналата седмица Министерството на здравеопазването препоръча и водата в Хасково да не се използва за пиене и готвене заради несъответствие в допустимите нива на уран.

Междувременно започва изследване за наличието на уран и алфа активност и на деветте помпени станции, които захранват града с вода. То ще бъде извършено в акредитирана лаборатория на РИОСВ – Хасково, а нивата на радиация ще се проверяват в София.

До края на деня се очаква да стане ясно кои водоизточници са замърсени с уран и дали ще бъдат изключени.

Питейната вода в Хасково се осигурява от 12 водоноски. В социалните заведения и детските градини има осигурена бутилирана вода от кметството.

Вижте повече във видеото: