Шест туби с гориво, свързани със самоделен взривател, бяха открити тази сутрин под камион на френско-швейцарското предприятие за цимент „Лафарж” в парижкия XIX район, в близост до околовръстното шосе, съобщи Франс прес, като се позовава на близки до разследването източници.

Това стана няколко дни след като в жилищна сграда в Париж бяха намерени газови бутилки, свързани с взривател, но според полицията двата инцидента не са свързани.

Тубите и взривателя са били открити сутринта от работници, които поемали смяната си. Взривателят, по данни на полицията, е бил съвсем елементарен.

При предишния инцидент, датиращ от нощта на петък срещу събота, бяха арестувани шестима души, от които двама са имали регистрации за радикализация.

Опитите за нападения с контейнери, пълни с гориво, зачестиха в Париж. През септември 2016 г. в автомобил близо до Нотр Дам бяха открити няколко пълни бутилки с газ (макар и без взривател). По случая беше задържана група жени, бойци на групировката „Ислямска държава”.

Циментовата компания „Лафарж”, която през 2015 г. се сля с „Холсим”, е разследвана за финансиране на терористични действия в Сирия.

Според информация на в. „Монд” филиалът на френската компания там е влязъл в контакт с бунтовници от „Исламска държава” през 2013 – 2014 г., за да гарантира функционирането на своя циментов завод в североизточната част на Сирия.

Този завод спря работа на 19 септември 2014 г.