Съмнителни отпадъци бяха открити на различни места в Северна България. Проверяващи влязоха и в ТЕЦ "Бобов дол"

Снимка: btvnovinite.bg

Край Луковит засякоха опасен боклук. Камион, заедно с товара му, беше хванат на място, при изхвърляне на силно миризливо вещество.

Същевременно прокуратурата във Варна се зае с незаконен трансграничен превоз на отпадъци от Италия.

25 корабни контейнера са изпратени от фирма там, а получател е дружество на македонски гражданин в столицата.

На този фон, фирми от рециклиращата индустрия се обявиха против заявката за временен мораториум върху вноса на отпадъци.

Отпадъците в Луковит са опасни, но вече са изолирани. Репортерът на bTV потвърди на място, че веществата са силно задушливи с остра миризма, а от етикета върху тях става ясно, че предизвикват дразнение на кожата и очите, вреден е при вдишване и причинява увреждане на органите при продължителна или повтаряща се експозиция.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се бидоните да бъдат извозени от сметището на Луковит. Предстоят експертизите да уточнят какво е веществото.

Снимка: btvnovinite.bg

Друга част от отпадъците – черно вещество, са открити в района на старото военно поделение над село Торос.  Кметът на селището Димо Тодоров хваща един от товарите на място.

Снимка: btvnovinite.bg

„Досега не ми се беше случвало такова нещо, как да не се изненадаш“, разказва Тодоров, който също потвърждава, че отпадъците са били силно миризливи

Хората в селото не са притеснени, казва ни Васил Василев

„Всеки лъже и мами, а накрая си измиват ръцете с нас и казват, няма проблем“, казва Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

Първата пратка с опасни отпадъци е засечена от местни ловци миналата седмица. Камера е заснела камиона, превозващ бидоните.

„Същите хора имаха неблагоразумието в неделя да дойдат пак да изхвърлят няколко контейнера“, разкрива кметът на община Луковит Иван Грънчаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Градоначалникът успокоява, че опасният товар е изолиран в сметището край града. Започнал е процес по унищожаването му.

„Цената ще е около 10 000 лева. Ще е за сметка на бюджета на общината. Надявам се впоследствие да ни бъдат възстановени“, казва Гръчаров.

От окръжната прокуратура в Ловеч съобщиха, че боклукът е бил превозван от двама души с камион с великотърновска регистрация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Самите те не могат да обяснят какво карат. Казват отпадък. За Ботевград... Те казаха, че го карат в района на търновския регион на някаква площадка за отпадъци. Оказа се, че тази площадка за отпадъци, чиято собственост и да е, след като я проверихме със служители на МВР и ДАНС, е затворена към ноември миналата година“, казва окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков.

Един от мъжете, превозващи опасния товар, е с криминално минало.

Междувременно сигнал за пратка с отпадъци от Италия е подаден и във Варна. Разследването на прокуратурата там е за нарушения на реда за трансграничен пренос на отпадъци.
В проверката участват МВР, прокуратурата, ДАНС, митницата и екоинспекцията във Варна. Досега няма задържани по случая.

Балите с отпадъците пристигат на 9 октомври. В 90-дневен срок фирмата получател трябва да насочи пратката за обмитяване и доставка, или за реекспорт, но това не става. Затова от митницата подават сигнал.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те са установили, че има такъв изтекъл срок и са изпратили съобразно процедурата писмо за регулиране на ситуацията до получателя на стоката, но доколкото ми е известно, отговор не са получили“, разказва Владислава Панайотова, и.д. ръководител на Районна прокуратура – Варна.

„Тези отпадъци се различават от това, което е декларирано в митническата документация, а именно че е следвало да бъдат пластмасови отпадъци и каучук, но вътре в самите бали бяха установени различни други отпадъци като текстилни, стъклени и дървени“, разкрива наблюдаващият прокурор Невена Илиева.

Снимка: btvnovinite.bg

Изпращач на товара е фирма „Дентиче Пантелоне“ от италианския град Авелино. Товарът е тръгнал с кораб от Салерно и е пристигнал на пристанище Варна-Запад. Получател е софийската фирма „Блацион“ с управител македонският гражданин Блаже Игнатовски и съдружници двама италианци.

Снимка: btvnovinite.bg

„Провеждат се оперативно издирвателни мероприятия с оглед тяхното установяване и евентуални разпити по досъдебното производство“, казва директорът на ОДМВР – Варна Даниел Пашов.

Досега фирмата не е била обект на полицейски проверки.  Не открихме нейни представители и на адресите им в София, посочени в Търговския регистър. А по домофона ни казаха, че никога не е имало такава фирма там.

Компанията е с предмет на дейност събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Проверява си дали фирмата е имала лиценз за преработка на отпадъци и дали съдържанието на 25-те контейнера съответства на разрешителното.  

Друго закононарушение е, че отпадъците не са вакуумирани и балирани, както изисква редът за трансграничен пренос. От Министерството на околната среда отказаха коментар по случая от страна на екоинспекциите в София и Варна.

Междувременно този петък проверки бяха проведени и в Бургас на частно пристанище. Разследва се вноса на над 20 контейнера с отпадъци от Италия, предназначени за фирма в Плевен.