15 години след кражбата на чудотворната икона на Свети Козма и Дамян от Кукленския манастир, светинята бе открита от полицията и върната на мястото й.

Тя е намерена чрез интернет система за издирване на крадени предмети на изкуството и културата и разпозната от реставратор. Изложена е в старата църква на манастира „Св. Св. Козма и Дамян”. 

След 15 години в неизвестност иконата попада в ръцете на софийски реставратор, който звъни на експертите в дирекцията на полицията, които се занимават с издирване на културни ценности.

Информацията е засечена във външния интернет портал на полицията за крадени ценности. Това е първият голям удар на тази система за издирване.

„В търговските среди е известно, че ние поддържаме такъв регистър, проверил е в системата и е видял, че е крадена. В момента на европейски аукциони средната пазарна цена е 15 000 евро”, обясни гл. инспектор Ангел Папалезов.

Реставраторът предава иконата. Тя е от средата на 19 век и е най-важната в манастира. Висока е 126 сантиметра, открадната е от иконостаса преди 15 години заедно с иконата на Богородица.

Тя е патронната икона на старата църква, чудотворна е и има изключителна колекционерска стойност.

В манастира вярват, че това е чудо.

„Бог изпраща чудеса за да укрепи вярата. Няма как да бъде случайност - иконата да бъде открадната на 24 срещу 25 февруари 2002 г. и да бъде върната на 25 февуари. Органите на МВР  ни предадоха иконата, открадната незнайно от кого”.

Легендите разказват, че светинята е изнесена от монах. 10-годишната давност на престъплението обаче е изтекла и наказателна отговорност не може да се търси.

Свещенослужител има страх от Бога и няма да направи това нещо, смятат от манастира.

За 15 години в неизвестност ценното произведение е повредено.

Иконата видимо се нуждае от реставрация - например сребърната лъжичка е изтръгната. За празника на манастира на 1 юли светинята ще бъде реставрирана и показана официално.

В манастира разчитат и на друго чудо: да бъде открита и върната иконата на Дева Мария – също открадната от иконостаса преди 15 години.