16 756 тона отпадъци, сред които 7756 тона опасни, са открити при огледи в 4 области във връзка с разследване срещу престъпна група от 11 души, сред които са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков и Красимир Живков, бивш зам.-министър на околната среда и водите, съобщи Специализираната прокуратура.

Към наказателна отговорност по досъдебното производство са привлечени 11 души. 

Със съдействието на Евроджъст е създаден съвместен екип за разследване между Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия.

Изготвена е и Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Румъния, която е приета от Дирекцията за разследване на организирана престъпност и тероризъм.

Снимка: Специализирана прокуратура

В землището на град Червен бряг, в силажна яма, и в село Рупци, в септична яма, са били загробени общо 396 тoна опасен отпадък.

В землището на град Лом, са открити 501 тона опасен отпадък и в град Плевен - 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на град Шумен - 751 тона опасен отпадък и в землището на квартал „Кремиковци“, град София - 1108 тона опасен отпадък. 

Съгласно действащото законодателство, всяко дружество, което генерира опасен отпадък, е длъжно в рамките на една година да го изнесе извън страната или да го предаде за временно съхранение  на друго българско дружество, притежаващо разрешение за последваща преработка и оползотворяване на отпадъка.

Снимка: Специализирана прокуратура

За да внесе опасен отпадък в Република България обаче, дружеството трябва да има издадена нотификация и да получи съгласие от МОСВ.

От събраните към настоящия момент доказателства се установява, че обвиняемият Красимир Живков е започнал да отказва издаването на такива нотификации и дружествата, генериращи опасен отпадък са били принудени да го предават за съхранение на определени от него дружества, които имат разрешение да съхраняват такъв отпадък на територията на страната. 

Снимка: Специализирана прокуратура

От схемата се е възползвало и контролираното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков дружество „Монбат Рисайклинг“ ЕАД. Дружеството е имало изградена рециклираща фабрика в град Монтана, където се преработват сярно-кисели акумулатори. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните опасни отпадъци, т. нар. полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните батерии и не подлежи на допълнителна употреба и трябва да се съхранява при специални условия.

Снимка: Специализирана прокуратура

Установено е още, че един от обвиняемите е регистрирал фиктивни дружества за съхраняване на опасен отпадък, някои от които са били финансирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков. 

Дружества от група „Монбат“, контролирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната големи количества опасни отпадъци, които били предавани за съхранение на фиктивно регистрираните дружества, които не са имали капацитет и възможности за съхранение и оползотворяване на отпадъци, в т.ч. и опасни, посочват от Специализираната прокуратура. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!