Нацистко знаме, откраднато преди два месеца от Националния военноисторически музей, беше върнато. Флагът беше оставен на няколкостотин метра от музея.

Реликвата беше намерена рано сутринта в петък пред вратата на редакцията на информационна агенция „Фокус” от служителката на медията Ирена Игнатова. „Погледнах какво има вътре, защото помислих, че е на наш служител. Виждаше се, че е плат, а когато го извадихме, стана ясно, че е знаме,” разказа тя пред bTV.

По случая са уведомени националната и военната полиция, както и военно-окръжната прокуратура.

Германското бойно знаме е дадено на България от Москва през далечната 1962 г. и оттогава то е изложено на витрина във военноисторическия музей. На 8 юни флагът беше откраднат, въпреки охраната и камерите в помещението.

Днес от музея приемат с радост новината за върнатото знаме, но уточняват, че ще бъдат напълно спокойни, когато разследването приключи, а полицията им даде знамето. „Нашият музей е един от най-добре оборудваните с видео и СОД наблюдение,” заяви зам.-директорът на музея Даниела Ганчева.

Тя обаче се въздържа да коментира въпроса как знамето е било откраднато под постоянното видеонаблюдение, докато „компетентните органи не се изкажат”.
Музеят вече е предприел стъпки за завишаване на охраната и за доизграждане на видеонаблюдението.