Енорийският католически свещеник на Белене Паоло Кортези си тръгва от България. Повод за решението са станали заплахите към него и църквата му, получени след като той покани в Белене семейство сирийски бежанци.

Хуманното му решение обаче доведе до бурна реакция на част от местната общественост, начело с общинския съветник Красимир Тодоров, според когото отец Паоло трябвало да пита местните граждани дали са съгласни с настаняването на семейството сирийци, макар те да имат всички документи за легален престой у нас.

„Не сме се допитали, защото това не е предвидено в закона. Действали сме според законите. Това е все едно един човек да отиде в Плевен, например, да наеме апартамент, да подпише договор – той няма да пита всички плевенчани съгласни ли са да живее в града им”, коментира тогава отецът.

Впоследствие сирийското семейство заяви, че ще напусне крайдунавското градче.

Сега града, а и страната ни напуска и отец Паоло.

За сбогом той се обърна към българите във „Фейсбук”. Публикуваме посланието му без редакторска намеса:

„Скъпи приятели!

Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни.

Мойте началници са решили да ми приберат в Италия.

OBBEDISCO!*

Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест, невиннен.

Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България.

Терсих да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любесни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сириици.

Това не е политика. Това не е гордост. Това нищо друго е изсвън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България.

Не успях, не успяхме: Бог да ме прости.

Не знам къде ще ме води Бог... ще видим.

Довиждане и успех.

Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава.

Няма да се подчинявайте на никой. Не се страхувайте и не се зрамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите.

Смелостта на нашите българските мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат, Флавян и Фортунат да ви покаже път.

Чао!“

„Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това.

Вярваме в изконните евангелски и човешки принципи милосърдие, състрадание и съпричастност, които ни подтикват да подаваме ръка на изпадналите в нужда”, каза преди дни в специално изявление председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков.

Междувременно католическата църква спря помощите си за Белене, които възлизат на около 100 хил. лв. годишно.

Отец Кортези пък отмени богослуженията в храма.

----

* Подчинявам се – итал. език