"Тази година няма делегация, която да ни донесе Благодатния огън от Йерусалим, но в нашия храм „Света Неделя“ целогодишно поддържаме Благодатния огън и всеки, който желае може да получи такъв от параклиса на Светия синод или от „Света Неделя“ след 14 ч. утре.“

Това каза отец Кирил Попов на разпети петък и уточни, че няма да има делегация заради валидните все още противоепидемични мерки в Израел.

„Никога не трябва да забравяме да благодарим на Бога в дните на Великден. За неговите благодеяния към нас грешните. Щом се събудим и видим светлината, нека да кажем" Боже, благодаря ти, че се събудих. Помогни ни да изпълнявам достойно своята мисия тук на земята като личност. А когато човек има някакво изпитание, не трябва да унива, да се отчайва, а трябва със силна вяра, упование в Бога да се молим да преодолеем това препятствие. Дали ще бъде проблемът здравословен или в личен план, няма значение, но при всички случаи винаги трябва да имаме бодрия, дух и радостта в господа“, каза Отец Кирил Попов.

Единственият ден, в който през годината не може да има света литургия, е днес. На вечерната се изнася светата плащаница за поклонение от всички. Тази света плащаница символизира Христовия гроб.

„Ние всички с благоговение се прекланяме. Пред тази света плащаница и благодарим на спасителя. За неговата величайша жертва за изкуплението и спасението на човешкия род“, каза отец Кирил и пожела Светъл Великден на всички.