Днес отбелязваме 136-годишнината от началото на Априлското въстание. На 1 май по нов стил през 1876 г. започва най-крупният опит на България за извоюване на независимост от османско иго.

Въстанието избухва предсрочно на 20 април по стар стил заради предателство, с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и депутати ще участват в тържествата в Панагюрище и местността „Оборище". В 20.30 часа председателят на парламента ще присъства на националния митинг - заря на пл."20 април" в Панагюрище.

В Копривщица честванията започнаха още снощи. На площад „Двадесети април” се проведе празничен концерт. Днес пък се проведе възстановка на избухването на Априлското въстание от преди 136 години. Пресъздаването на събитията се прави вече повече от 50 години.

Първата възстановка е от 1926 г. Масово започва да се чества през 50-е години на миналия век. Режисьорът на възстановката Виргиния Матеева обясни, че с годините пресъздаването на събитията от 1876 г. става все по-важно за копривщенци. Идват и много туристи, искащи да видят какво се е случило преди 136 г.

Сценарият се обогатява. Добавили сме повече движение по самия площад, иначе всичко останало показва събитията от избухването на Априлското въстание, каза Матеева пред bTV.