Отбелязваме 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 от написването на "История Славянобългарска". Особено емоционален беше денят в Банско, родния града на светогорския монах

Музеят, посветен на живота и делото на светеца, отвори врати след ремонт. Каменен надпис дава ценни свидетелства.

„Доколкото е известно именно тук е била Паисиевата къща, старата Банова къща, която за жалост през 1922 г. изгаря при пожар“, каза екскурзоводът Никола Калинков.

 

В музея се пазят стари оригинални преписи на "История славянобългарска".

Монахът произхожда от богат търговски род. Братя на майка му са били висши духовници в Рилския манастир.

В честванията в Банско се включи и президентът. Той присъства на света литургия в църквата "Св. Троица" и положи венец пред паметника на Паисий Хилендарски.

Снимка: БГНЕС

„В най-мрачните времена за нашия народ, времена на гнет, на безпаметност и безнадежност Паисий Хилендарски се посвети да разпали искрата на знанието и просвещението и извади българския род от безвремие и безидейност, да върне самочувствието ни като народ със свой език, култура, своя религия“, каза президентът Румен Радев. 

Снимка: БГНЕС

Той отбеляза, че почитайки преподобния Паисий Хилендарски, днес отдаваме дължимото признание към Българската православна църква, „която в най-мрачните времена на нашата история съхрани не само нашата вяра, съхрани нашата памет, писменост, език и национална идентичност“. 

Годишнината беше отбелязана и със спектакъла "Аз, Паисий" с деца от началното училище, кръстено на монаха, а в ролята му се превъплъти актьорът Филип Аврамов.