Отбелязваме 176 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев. В родния град на Ботев - Калофер, ще се състои митинг - поклонение.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на Националния музей "Христо Ботев". Музеят е изграден на мястото, където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 г.

По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна, сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 г. В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности, предаде БНР.   

По традиция в днешния ден ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на майката на великия българин  Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение "Майце си". След митинга поклонение,  пред мемориалния комплекс "Христо Ботев", извисяващ се над града, ще бъде положен "Гирлянд на славата".