България днес се прекланя пред подвига на поета-революционер и героите, загинали за свободата и независимостта на Отечеството. Хиляди българи сведоха глава в минута мълчание. Точно в 12 часа в цялата страна беше задействана сиренната система и всички спряха за поклон.

Снимка: bTV

Възпоменателни събития се проведоха в цялата страна. По традиция стотици се качиха на връх Околчица за всенародното поклонение пред делото на Ботев и неговата славна чета.

Снимка: bTV

Четиригодишната Поли е най-малката участничка в похода по стъпките на Войводата от Козлодуй до Околчица тази година. Миналата съпроводила баща си само донякъде.

Снимка: bTV

„Тази година, като мина целия поход, разбра, че умората е голяма, справи се, което много ни радва“, посочи баща ѝ Мариян Николов.

Мнозина изкачват върха с убеждението, че Войводата е най-чистият български пример за саможертва. Честванията уважи и служебният премиер.

„Нека не забравяме, че с всяка измяна и пренаписване на неговата молитва за свобода и независимост убиваме Ботев отново“, каза служебният министър-председател Гълъб Донев.

В родния град на поета революционер хиляди се стекоха, за да видят знамето на Ботевата чета.

Снимка: bTV

В столицата пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина хората чуха изпълнения на гвардейския представителен духов оркестър и мъжкия вокален ансамбъл "България".

Президентът Румен Радев почете 2 юни и подвига на Христо Ботев и героите, загинали за Родината с послание.

В социалните мрежи държавният глава пише:

"Осъзнатата саможертва за България отваря очите на поколенията и е вечен извор на вдъхновение в борбата за свобода, достоен живот и независимост. И наш дълг днес е не само да опазим чиста паметта им, но и да ги следваме в делата им“.