България отбелязва тържествено и Деня на Европа, и края на втората световна война. Честванията започнаха рано тази сутрин.

Президентът почете 74 годишнината от края на втората световна война в официална церемония с поднасяне на венци пред паметника на незнайния воин заедно с ветерани от войните и военно-патриотични съюзи.

Европейският съюз е най-голямото постижение на Европа, а най-голямото постижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа вече повече от седем десетилетия,  заяви президентът Румен Радев.

„Днес е празник и отбелязваме Деня на победата и Деня на Европа. За да се реализира голямата идея за обединена Европа, това нямаше как да стане без победата над хитлерофашизма“, посочи държавният глава.

Снимка: БГНЕС

Румен Радев добави, че сме длъжни да уважаваме и почитаме паметта на милионите жертви в борбата с нацизма и да не забравяме и приноса на България.

По-късно тържествено беше издигнато знамето на Европейския съюз пред администрацията на президента с гвардейски почетен караул.

„Благодарение на идеята за единна Европа вече 70 години сме забравили какво означава военни конфликти на територията на ЕС. Фактът, че за кратко време се справихме с тези кризи, е достоен за уважение”, отбеляза и Огнян Златев - ръководител на представителството на ЕК в България.

Снимка: БГНЕС

По думите му сега най- големите предизвикателства пред Европа са сигурността, мигрантския натиск, климатични промени и икономическото неравенството между отделните държави членки.