Какво е общото между варненското село Неoфит Рилски и градчето Брeгенц в Австрия? На двете места „Величие“ е първа политическа сила на тези избори. Екипът ни провери как хората са направили своя избор 

Снимка: bTV


Няма човек в Неофит Рилски, който да не е чувал за идеолога на новата партия „Величие“ Ивелин Михайлов. Хората казват, че откакто той и партньорите му изграждат Исторически парк, селото тръгва на добре. Около личността му витаят митове като този, че охранителната фирма към комплекса е паравоенно формирование.

„Тяхната охранителна фирма не е като армия, ами човека направи спирка за чудо и приказ”, казва Мирчо Узунов.

Снимка: bTV


83-годишният дядо Мирчо не крие, че е гласувал за партията на Михайлов.

„Защото ако не беше той, нямаше да има тук никой, щяхме да бъдем 10 пенсионери. Няма и кражби в Неофит Рилски, вече вратичките почти не се подпират, докато преди се подпираха“, обяснява Мирчо.

„Величие“ е първа сила в Неофит Рилски, с почти два пъти повече гласове от ГЕРБ-СДС.

Снимка: bTV

Първи ги подреждат и сънародниците ни в австрийското градче Брегенц. Секцията край Боденското езеро е единствена в радиус от 200 километра.

Снимка: bTV


„Много сме изненадани от избора на гласоподавателите. Затова че са на запад, тук работят, тук живеят и учат децата им, а гласуват против Европа. Това за нас е пълна изненада“, казва председателят на СИК в Брегенц Светлана Спасова-Щрюбиг.

В Брегенц живеят много българи, някои са преподаватели по музика, други са тенис треньори, трети работят в сферата на услугите, разказа председателят на секционната комисия.


„Никой политик не е идвал при нас. Може би вече са се обезкуражили, когато гласуват за другите, които са били досега и тази нова партия, която изникна от ТикТок събра много привърженици“, допълва Светлана Спасова-Щрюбиг.

Снимка: bTV

Обратно в Неофит Рилски:

„Промениха мостовете тук, направиха някои къщи, които са наистина много хубави, но никой не ги купува“, казва  Велико Банчов.

„Мисля, че ще бъде доста добре представено, макар че са малко сега, но да се надяваме, че следващия път повече гласове ще вземат“, смята Атанас Атанасов.

Снимка: bTV


Каква ще е точно политиката на партията все още никой не знае в детайли. Междувременно промените в селото продължават.