От следващата учебна година започва промяната в учебниците по история в Северна Македония. Това става ясно от подписания двустранен протокол между външните министри на София и Скопие. 

Документът, който късно снощи беше изпратен до медиите въвежда понятието обща история, за което имаше много спорове, включително и през последните 4 години по време на заседанията на смесената историческа комисия. 

„Eдно разбиране, че между България и съвременна Република Македония има доста наистина обща история, която трябва да ни свързва, която да се превърне в мост, а не да бъде използвана за предизвикване на някакви настроения“, каза проф. Даниел Вачков, историк, заместник-председател на смесената историческа комисия.

До началото на учебната 2023-2024 г. македонските учебници по история трябва да бъдат пренаписани, става ясно още от документа.

„В много уроци се прави това внушение, че Македония е била разделена между трите балкански държави и че населението е попаднало под чужда власт“, допълни проф. Даниел Вачков.

Според двустранния протокол още от следващата година трябва да започнат общи чествания на всички личности и събития, договорени от съвместната комисия по историческите въпроси.

Ключово е включването на българите в конституцията на Северна Македония, както и противодействието срещу говора на омразата и реабилитиране на жертвите на комунистическия режим.