Ученици от Сливен ще свирят пред френския президент заедно с музиканти от 27 страни. Младите цигулари са част от проекта "Музиката вместо улицата" на Георги Калайджиев, който открива таланти от ромската общност.

Преди 10 г. благороден жест на германски филантроп дава бъдеще на деца от ромския квартал на Сливен. Роденият тук цигулар Георги Калайджиев и бащата на жената до него решават да инвестират в млади таланти.

"Музиката вместо улицата " - школата на Радка Кусева всяка година прави прослушване в ромската махала и въпреки средата и бедността, откриват таланти.

"Някой път трудно се контактува със самите родители, няма надзор това дете упражнява ли се, свири ли, ходи ли на училище редовно", заяви тя.

Но има и други примери, като 14-годишните Сашо и Цоньо. Те ще представят страната ни в Парижката филхармония на 26 февруари. Деца със затруднен достъп до култура и образование от 27 страни ще се качат на голямата сцена.

"Горд съм с това нещо и ние можем да покажем нещо на този свят. Тези, които са в България, да се гордеят с нас и с държавата си", каза Сашо.

Младите музиканти са свирили със софийски солисти и в Германия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!