Премиерът Кирил Петков подаде оставката на кабинета.

От предприемач и университетски преподавател до министър-председател на България в турбулентни времена - как Кирил Петков стигна до "Дондуков" 1?

Кирил Петков влиза в българската политика като министър на икономиката през май 2021 г. в първото служебно правителство на тогавашния премиер Стефан Янев.

Петков изнася данни да злоупотреби в различни държавни предприятия, които са под шапката на повереното му министерство.

Като министър Кирил Петков воюва на различни фронтове - трябваше да докаже, че е завършил магистратура по бизнес администрация в Харвардския университет, като се наложи и да покаже дипломата си от там.

Самото му назначение като министър пък предизвика полемика. Появиха се съмнения, че е с двойно гражданство – канадско и българско, към момента на влизането му в правителството.

Скандалът стигна и до Конституционния съд, който определи указът на президента за назначаването на Петков за служебен министър на икономиката за противоконституционен.

Малко след това Кирил Петков и Асен Василев решиха да създадат свой политически проект – „Продължаваме промяната“ със заявка за нулева толерантност към корупцията и схемите в политиката и икономиката. 

Политическата формация бързо набра сили и на парламентарните избори от есента на миналата година стана първа политическа сила. Месец по-късно кабинетът Петков се закле.

В момента Кирил Петков преживява най-трудните си дни като министър-председател на България, след като опозицията в парламента свали Никола Минчев като председател на Народното събрание и обяви вот на недоверие към кабинета.

Като резултат от това Петков и съпартийците му излязоха на улицата сред хората, които протестират в тяхна подкрепа.

Преди да се захване с политика, Петков е развивал различни проекти, включително за разработката на пробиотици и биотехнологии. Женен е и има три дъщери.