От днес в полунощ се въвежда временна забрана за влизането в България на лица и превозни средства, идващи от Република Турция. Заповедта е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. 

Ограничението важи за следните граничните контролно-пропускателни пунктове: „Лесово“ – „Хамзабейли“, „Капитан Андреево“ – „Капъкуле“, „Малко Търново“. 

Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии. 

Забраната е в сила от 00:00 ч. на 24 април до 23:59 ч. на 26 април. Забраната идва след призив на председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски за ограничаване на предстоящия трафик на българи от Турция по повод на началото на мюсюлманския празник Рамазан.

„Отправихме предупреждение към българите да не пътуват при своите роднини в страната или чужбина преди Великденските празници. Сега отново го правим и в началото на Рамазана. Дори след отпадането на забраната гражданите, пътуващи между България и Турция, ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете държави при всяко преминаване на границата“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя проведе телефонен разговор със своя турски колега Мевлют Чавушоглу, с когото обсъди въвеждането на тези временни мерки, които са в интерес на гражданите и на двете страни.