Няма данни за оказван натиск върху полицаите, пристигнали на мястото, където бащата на президента Румен Радев блъсна с колата си трудноподвижен мъж с триколка. Това обяви на брифинг началникът на сектор „Пътен контрол” в Националната полиция гл.инспектор Росен Рапчев.

Коментарът му дойде след твърдения за опити на местната структура на БСП да влияе на служителите на реда с цел да се прикрие вината на Георги Радев и да се прехвърли цялата отговорност върху пострадалия. И от „Позитано” 20, и от „Дондуков” 2 отричат да са се месили.

В крайна сметка един служител на реда беше уволнен заради инцидента – младши автоконтрольор Митко Станков. Полицаите са извършили редица нарушения, посочи Росен Рапчев.

От видеозапис, предоставен от община Харманли ясно се вижда, че самото кръстовище е сигнализирано с пътни знаци, които оказват, че движещите се в него са с предимство пред навлизащите. Водачът на триколесното превозно средство вече е бил вътре в кръговото движение, когато е настъпил сблъсъкът, което означава, че предимството му е отнето от автомобила, шофиран от бащата на държавния глава.

Дошлите две минути след инцидента полицаи започнали да говорят с пострадалия, но не обезопасили движението, Освен това допуснали и приближаването на други граждани, сред които и бивш кмет на града, който нито е участник, нито свидетел на катастрофата.

От проверката е станало ясно, че полицаите са знаели за наличието на камери на кръстовището, въпреки това обаче те не са изгледали записите, а са написали акт за установяване на административно нарушение на водача на триколката, въпреки че той е бил с предимство.

След проверката акт е съставен и на Георги Радев, но и на пострадалия, защото съгласно закона той е трябвало да кара триколката си най-вдясно на платното или да премине през пешеходната пътека.