Начело на Българската народна банка и след като изтече мандата му остана Димитър Радев. Той ще заема поста, докато парламентът определи кой ще е неговият наследник. Той влезе в БНБ като управител през лятото на 2015 г., с 6-годишен мандат. Той изтече миналото лято, но Радев ще изпълнява функциите до избора на нов управител.

Още в деня на клетвата му се наложи да говори за заплатата си, след като беше разпространена информацията, че предшественикът му е получавал около 40 хиляди месечно: „Не знам какви са заплатите. Получих индикации че моята ще е доста по-ниска от тази, която получавам в момента или която доскоро получавах“.

За да оглави БНБ, Димитър Радев напусна пост в Международния валутен фонд. След себе си оставя Националният план за въвеждане на еврото у нас от 2024 година. Мандатът му ще бъде запомнен и със стрес теста на български банки, проведен от Европейската централна банка.

Вероятно като най-сложната година сред 7-те в които управлява БНБ може да се определи 2019 г. заради тежките последици от COVID кризата за българската икономика и банковата ваканция при кредитите.

Снимка: bTV

Две години по-късно българските трезори се оказаха пряко засегнати при това от чужд закон – глобалния закон Магнитски. Димитър Радев е категоричен, че страната ни трябва да изработи собствен закон, който да отразява аспектите на различните санкционни режими. Такъв и до момента няма.

Снимка: bTV

„Политиците удобно прехвърлиха този проблем на банките, не само в България. Независимо, че решенията на чужда юрисдикция нямат пряко приложение в България, банките са пряко засегнати от закона Магнитски. Всяка една финансова институция която поддържа сметки в долари или извършва разплащания в долари е обект на този режим“, отбеляза пред bTV Радев.

Въпреки тези трудни времена мандатът му може да се определи като спокоен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!