Радослав Нинов – Руди е само на 25, а зад гърба си има няколко международни награди за живопис. Разделя живота си между Лондон и Ябланица, а съвсем скоро беше номиниран и за наградата за „Полет в изкуството” Стоян Камбарев.

Светът на Руди е цветове, форми и светлина. „Рисуването е едно продължение на погледа ми, на това, което разбирам и което искам да кажа”, казва той.

Абстрактен в мислите си, абстрактен и в своето изкуство – такъв е Руди. „Пътят на художника е труден без подкрепа дали от приятели или от семейство. Аз може да съм късметлия, че винаги съм имал огромната подкрепа от семейството”, казва Руди.

Семейството му избира Лондон за свой дом преди 14 години. Така едно 11-годишно момиче от Ябланица получава шанс за по-различно бъдеще.

От дете Руди знае, че четките и боите са неговият начин да разкаже за себе си на света. Завършва Колежа по изкуство и дизайн „Тауър Хамлетс”, а после и университета Голдсмитс в Лондон. Носител е на наградата „Едмонд Демирджиян” и наградата за живопис „Невил Бърстън”, за която дори не подозира, че е номиниран.

След блестящия старт на кариерата си, Руди натиска паузата и решава да се върне в Ябланица. „Чувствах, че трябва малко повече време да отделя както на мен, така и на връзката ми с изкуството, защото може би не се чувствам готов веднага да запиша магистратура”, допълва Руди.

Самият той е изненадан от решението си да се върне в България. Признава, че никога не му е липсвала, но точно тук, в къщата на прадядо си, намира спокойствието, от което се нуждае, за да продължи напред.

У нас Руди прави две самостоятелни изложби, но бъдещето си вижда в Обединеното кралство. Въпреки това смята, че Лондон не е гаранция за успех в изкуството.

„Няма страна, където да кажеш, че си артист или художник и веднага да си помислят – уау, ти си много добре, изкарваш много пари. Навсякъде е трудно, няма го това понятие”, пояснява той.

Мечтата му е да прекарва повече време в ателието си, в която и част на света да се намира то.